Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Може ли Китай да спечели финансовата студена война?

Надеждата на комунистическата държава е САЩ да отчуждят от себе си своите съюзници

Може ли Китай да спечели финансовата студена война?

Снимка: Bloomberg

Chips, Chats и Swift. Това са механизмите в международните финанси, които дават на Америка изключително влияние. Подобно на много други оръжия, те също ще се използват в задаващата се студена война между Китай и САЩ. Народната република негодува срещу господството на Вашингтон в глобалните плащания и иска своя алтернатива, пишат за Bloomberg Анди Мукърджи и Ниша Гопалан. 

Още по темата
Някои от тези акроними бяха споменати по време на съдебно дело във Ванкувър, в което финансовият шеф на Huawei се бори срещу екстрадицията си в САЩ по обвинения в банкови измами, повдигнати от Министерството на правосъдието. Случаят с Мън Уанджоу е поучителен. Дъщерята на основателя на Huawei е обвинена в подвеждане на банките, включително HSBC, с цел отклоняване на милиони долари в нарушение на американските санкции срещу Иран.

Има голямо сочене с пръст, макар че един от най-важните спорове, които продължават, включва транзакции за 100 милиона долара между 2010 и 2014 г., обслужени от HSBC за Skycom, хонконгска компания, която е продавала оборудване в Иран. Huawei нарича Skycom „бизнес партньор“, а Министерството на правосъдието казва, че това е нейно неофициално дъщерно дружество. Самото правене на бизнес с Иран не нарушава санкциите срещу страната, стига тази дейност да не включва американски субекти, лица или оборудване. Но HSBC прекарва парите през Chips (междубанковата клирингова платежна система), което означава, че те са били технически на американска земя.

Chips обработва  95% от всички транзакции в долара, или 1,6 трилиона долара на ден. След преминаване през сложна кореспондентска банкова мрежа, повечето международни трансфери гравитират към този частен нюйоркски клуб, чиито 43 членове уреждат плащанията, използвайки предварително захранена сметка във Федералния резерв. Всички те поддържат офиси в САЩ и са обект на американското законодателство. Huawei твърди, че когато HSBC е разбрала за нейните връзки със Skycom, банката е трябвало да прехвърли средствата чрез Chats (автоматизираната клиринговата трансферна система) - офшорна доларова клирингова система в Хонконг.

Реалността обаче е по-сложна. Когато парите преминават през граници, това е свързано с инструкции, изпратени от Swift (базираната в Брюксел система за междубанкови финансови телекомуникации). След атаките на 11 септември, САЩ притиснаха силно Европейския съюз да им позволи да използват Swift като „паноптикон за финансови данни“ и оказване на натиск, според политолозите Хенри Фаръл и Ейбръхъм Нюмън. Хонконгската Chat използва системата за съобщения на Swift от 2009 г. Дори HSBC да бе уредила плащанията на Huawei офшорно, САЩ пак можеше да разберат - и да намерят начин да я накажат.

Пекин не иска да прави бизнес по този начин. Той недоволства от използването на глобалните финанси като оръжие за постигане на американските външнополитически цели. Намесата на САЩ в отношенията с Иран или Северна Корея е достатъчно лоша. Сега администрацията на Тръмп обеща санкции срещу официални лица от континентален Китай и Хонконг за ерозиране автономията на града, и наказания за банките, които имат отношения с тях. Това потенциално заплашва още хора от елита на Китай и идва в момент на низходящо движение в двустранните отношения.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Китай тласна Иран да работи усилено за бъдеще с по-голям добив на петрол